Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καταγγέλλει τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ


Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ 
Ανακοίνωση-Καταγγελία
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα όργανα του κλάδου έχουν εκλεγεί για να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εργοδοτική βία, όχι να την επιβάλλουν στους δικούς τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε πριν λίγες μέρες –δήθεν στο όνομα των εργαζομένων- να απολύσει μία από τους τρείς εργαζόμενους στην Ομοσπονδία και να επιβάλει 20% μειώσεις στους υπόλοιπους, απαιτώντας υπογραφή στις ατομικές συμβάσεις “εντός 3 ημερών” και με αναδρομική ισχύ στη μείωση των αποδοχών τους.
Το πλέον εξοργιστικό είναι ό,τι αυτό έγινε με επίκληση της  «πράξης υπουργικού συμβουλίου» του 2012 η οποία κηρύχθηκε λίγο αργότερα αντισυνταγματική και με την οποία καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η μετενέργεια, κλπ. Η δε τακτική του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή των μνημονιακών εκδοτών. Με την εντολή «υπογράψτε ατομικά» εντός 3 ημερών, αλλιώς... Δεν περίμεναν ούτε ημέρα για να ακούσουν τις απόψεις των ιδίων των εργαζομένων ή των σωματείων τους. 
Με αυτά τα όπλα, αυτή την πρακτική, η ΠΟΕΣΥ και οι συνδικαλιστές των παρατάξεων της πλειοψηφίας θα “διεκδικήσει” συλλογικές συμβάσεις για τον κλάδο; Ή μήπως, αντίστροφα, έτσι σκέφτεται να επιβάλει τις ρυθμίσεις που ζητάνε οι εργοδότες, ως “σύγχρονη” “σύμβαση”, δια του αποφασίζουμε και διατάσσουμε;
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η νέα ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, μια ακόμη συμμαχία δεξιο-κυβερνητικών δυνάμεων στον δημοσιογραφικό κλάδο στα πρότυπα της ΕΣΗΕΑ, είναι ότι “ο εργοδότης” (η ΠΟΕΣΥ) “αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα” για την “επιβίωσή” του. Ό,τι δηλαδή ισχυρίζονται όλοι οι εργοδότες  προκειμένου να μειώσουν μισθούς, να απολύσουν, να συντρίψουν τις προσωπικότητές των συντακτών, τη ζωή τους.
Την ίδια ώρα, αυτή η ΠΟΕΣΥ οργανώνει φιέστες σε πολυτελή ξενοχοδεία της Ηπείρου για τη σύγκλιση γενικού συμβουλίου. Αν τελικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όπως υποστηρίζει, γιατί δεν οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων ώστε να κρατηθούν τα σωματεία του κλάδου ζωντανά; Γιατί δεν αρχίζει τις περικοπές από τις γραφειοκρατικές φιέστες;  
Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ είναι ένα ένα ακόμη μικρό δείγμα για το πώς και με ποιές αντεργατικές πολιτικές εξυφαίνεται μέσα από τους ίδιους συνδικαλιστικούς γραφειοκρατικούς κύκλους, η παραμόρφωση της αρχικής ανάγκης του κλάδου για ενιαίο συνδικάτο τύπου, όπως καθαρά φάνηκε στην συνάντηση των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη.
Γίνεται επίσης κατανοητό γιατί με πραξικοπηματικό τρόπο και με αυθαίρετες ερμηνείες, έκλεψαν τη δεύτερη έδρα του Μετώπου για την Ανατροπή στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ στο τελευταίο συνέδριο, έχοντας την πλάνη ότι θα περιορίσουν τη φωνή μας στα φαινόμενα παρακμής, όπως η απόλυση εργαζόμενου και οι περικοπές στους εναπομείναντες.
 Πρωτοβουλία για την Ανατροπή


** Η παραπάνω καταγγελία κατατέθηκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από την εκπρόσωπο του σχήματος που μετέχει στο Συμβούλιο Ματίνα Παπαχριστούδη με την επισήμανση πως: 
" πέντε ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στα Ιωάννινα, το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να επιβάλλει ατομικές συμβάσεις σε 2 από τους τρεις υπαλλήλους της Ομοσπονδίας ενώ την τρίτη, τη Σταυρούλα Aρέθατην απέλυσε, με πρόσχημα ότι βγαίνει στη σύνταξη. Επιπλέον αρνήθηκε κατά πλειοψηφία να ακούσει την άποψη των εργαζομένων της ενώ έδωσε εντολή(!) να υπογραφούν οι ατομικές συμβάσεις εντός 3 ημερών. Προφανώς για να μιλήσει στα Ιωάννινα για κινήσεις "περικοπής δαπανών"! 
Το επιχείρημα είναι το σύνηθες των εργοδοτών στα ΜΜΕ. Ότι δηλαδή η ΠΟΕΣΥ, ως "εργοδότης", αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας... Χωρίς να έχει συζητηθεί, αποφασισθεί οποιοδήποτε σχέδιο για την οικονομική βιωσιμότητα της Ομοσπονδίας και ενώ η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ακόμη μειώσει τη συνδρομή της προς την ΠΟΕΣΥ, δημοσιογράφοι συνδικαλιστές που υποτίθεται πως υπερασπίζονται τους εργαζόμενους έναντι των εργοδοτών που επιβάλλουν τις ατομικές συμβάσεις, υιοθέτησαν και ακολούθησαν ακριβώς την ίδια τακτική. Να τσακίσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους τους.
Με αυτό τον τρόπο θα υπερασπιστεί η ΠΟΕΣΥ τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Επιβάλλοντος ατομικές συμβάσεις; 

Ματίνα Παπαχριστούδη για την "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έθνος, αρχίζουν με “εθελούσιες” για να συνεχίσουν με απολύσεις.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή  Το νέο τσουνάμι στα ΜΜΕ άρχισε με την ανακοίνωση για την διακοπή έκδοσης του ημερήσιου Έθνους και την “δ...