Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή για την ΕΣΗΕΑ

Γράφει η Ματίνα Παπαχριστούδη

Εδώ και ένα περίπου μήνα το συνδικαλιστικό σχήμα της "Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή", πιστό στην αρχή της εναλλαγής εκπροσώπων στα θεσμικά όργανα, προχώρησε στην αλλαγή του εκπροσώπου της στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Τη θέση του Γιάννη Αγγέλη κατέλαβα εγώ. Τόσο καιρό προσπαθώ να κατανοήσω το σημερινό τρόπο λειτουργίας του ΔΣ το οποίο, όπως είναι γνωστό έχει προεδρείο μετά από συμφωνία των παρατάξεων των "Ενωμένων δημοσιογράφων" υπό τη Μαρία Αντωνιάδου που έχει και τη θέση προέδρου και της "Συσπείρωσης" υπό τον Σταύρο Καπάκο που έχει τη θέση του γενικού γραμματέα. 

Με έκπληξη, αρχικά, λύπη στη συνέχεια, διαπίστωσα πως το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου ουδεμία σχέση έχει πλέον με αυτό που κάποτε γνώριζα ως συνδικαλίστρια βάσης, ως εκπρόσωπος του "Ελεύθερου Τύπου". Και τότε, πριν 10-15 χρόνια, το ΔΣ σπαρασσόταν από διαφωνίες-πολιτικές και συνδικαλιστικές. Και τότε τα μέλη του καβγάδιζαν έντονα και τότε οι πλειοψηφίες στεκόταν περισσότερο ως συνεργάτης των εργοδοτών (εκδοτών-καναλαρχών), παρά των εργαζομένων.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα ωστόσο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Διαπιστώνουμε πως εκδίδονται δεκάδες ανακοινώσεις -παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ, οι οποίες λαμβάνονται-φυσικά- κατά πλειοψηφία. Αλλά αυτό δεν αναγράφεται πουθενά στην ανακοίνωση και ούτε -φυσικά-υπάρχει κάπου δημόσια καταγεγραμμένη η άποψη των διαφωνούντων παρατάξεων ώστε να έχει πρόσβαση ο κλάδος. Μόνο στα "κρυμμένα" πρακτικά...Η μόνη μέθοδος δημοσιοποίησης παραμένει η κλασική, αυτή της δημόσιας καταγγελίας.

Έτσι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την τήρηση ενός "δημόσιου ημερολόγιου" συνεδριάσων του ΔΣ, στα ζητήματα τα οποία είτε δεν συζητώνται, είτε συζητώνται και διαλύεται η συνεδρίαση μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει, περίπου, το ίδιο. Κυρίως ως συνδικαλιστικό σχήμα θα δημοσιοποιούμε και θα παρεμβαίνουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα επιμέρους ΜΜΕ. 

Απέναντι στη διαχειριστική-γραφειοκρατική λειτουργία της ΕΣΗΕΑ το συνδικαλιστικό σχήμα της "Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή", καλεί τους δημοσιογράφους να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας στο σωματείο τους, να επιμένουν στην ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στις εργασιακές σχέσεις, να πιέζουν και να ξανα-πιέζουν το ΔΣ της ένωσης. 

Το mail τους σχήματος είναι το metopoanatropisstamme@gmail.com, 
ανοικτό σε όλους τους δημοσιογράφους, είτε είναι μέλη, είτε όχι, σε εφημερίδες, sites, τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα. 
Μόνο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί και στην εργασία τους στα ΜΜΕ και στο σωματείο τους. 
 
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έθνος, αρχίζουν με “εθελούσιες” για να συνεχίσουν με απολύσεις.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή  Το νέο τσουνάμι στα ΜΜΕ άρχισε με την ανακοίνωση για την διακοπή έκδοσης του ημερήσιου Έθνους και την “δ...